Omgaan met rouw

Bij het overlijden van een dierbare

We kennen in ons leven vele vormen van rouw. Toch denken veel mensen bij rouw aan het verlies van dierbaren.

Het overlijden van een geliefde is altijd een traumatische gebeurtenis en de verwerking ervan kost veel tijd. Het is niet makkelijk te accepteren wat er gebeurd is. En het is niet eenvoudig om je leven opnieuw in te richten naar de veranderde omstandigheden. Iedereen reageert anders op een sterfgeval. Sommige mensen willen hun gevoelens delen met anderen, anderen kroppen hun gevoelens op. Het is heel normaal als je in de maanden na het overlijden van een dierbare, stemmingswisselingen hebt, je somber en verdrietig voelt. Rouw en verdriet horen erbij als iemand die je na aan het hart ligt, overlijdt. De rouw die je doormaakt is een natuurlijk proces en onderdeel van het acceptatieproces. Met verdriet geef je uiting aan je gevoelens.

Het verschilt of het overlijden plotseling komt, of door ziekte al voorzien was.

In de laatste situatie is er soms tijd geweest om met elkaar te spreken over de dood en het leven. Over wat van betekenis is geweest in het contact met elkaar. Wat zijn de zaken die het verschil hebben gemaakt in het contact. Wat waardeerde je in de ander. Wat wil je nog uit spreken naar elkaar nu het nog kan. Er kan zijn gesproken over de begrafenis of crematie of over de tijd na het overlijden voor de mensen die achter blijven.

Als de dood onverwachts komt, is het een heftige tijd na zo’n plotseling overlijden. Verdriet over alles wat voorbij is. Soms zijn er gevoelens van ongeloof, boosheid of schuld

Het is een onomkeerbaar proces. Hoe ga je hier mee om?

Wat heb je nodig als je verdoofd achterblijft?

  • Hoe je het rouwproces beleeft, zal sterk afhangen van cultuur en geloof.
  • Zorg ervoor dat je vrienden en familie om je heen hebt. Ook als je geen zin hebt om te praten, is het toch uitermate belangrijk dat er mensen voor je zijn.
  • Als je rouwt is het belangrijk dat je jouw gevoelens niet opkropt. Het opkroppen van gevoelens kan op langere termijn gezondheidsproblemen met zich meebrengen.
  • Neem tijd voor jezelf om na te denken over uw verlies en om erachter te komen wat je voelt.

Lees meer  ➡  Andere processen van rouw