Andere processen van rouw

Er zijn echter ook andere vormen van rouw, namelijk verlies van werk, verlies van een partner door scheiding, verlies van gezondheid, scheiding van ouders of reactie op een traumatische gebeurtenis. Het leven brengt ons naast blijdschap ook verdriet. Verdriet wat veroorzaakt wordt door vervelende, pijnlijke, uitdagende of teleurstellende situaties en gebeurtenissen.

Met deze processen die een onderdeel van het leven zijn, is het soms worstelen. Hoe kan je hiermee omgaan?

Bij rouw heb je begrip nodig, een luisterend oor. Op een respectvolle wijze.

Een netwerk van vrienden en familie kan hierbij helpen. Je voelt je vaak zo alleen staan in het proces. Er over praten is een start om je weg te zoeken en hoe je kan omgaan met het verdriet. Er zijn sterk wisselende emoties. Als het in de loop van de tijd, wanneer de ergste wanhoop geweest is, er soms weer momenten van twijfel en verdriet komen. En soms ontstaat het gevoel dat het nooit meer over gaat. Het praten over wat je bezighoudt, geeft je mogelijkheden om op termijn te gaan zien, dat dit erbij hoort.

Gemis kan anders worden in de loop van de tijd. Gemis doordat het anders gelopen is je leven kan wel blijven. Maar er zijn hierdoor ook andere dingen in het leven gebeurd. Ook veel goed dingen. Door op deze wijze tijd te geven aan gedachten en gevoelens kunnen er veranderingen hiervan plaats vinden.

De eerste heftige emoties verliezen in de loop van de tijd de scherpste randjes. Het leren leven met de littekens is de volgende stap. Het leren accepteren, van wat er gebeurd is of accepteren te moeten leren leven met de gebeurtenissen.

Lees meer  ➡  Wanneer ga je op zoek naar ondersteuning in je proces?